Интервю на Фокус с Иво Инджев - журналист, блогър и автор

...
Интервю на Фокус с Иво Инджев - журналист, блогър и автор
Коментари Харесай

Иво Инджев за българското оръжие в Украйна: Частният ни военен бизнес изми позора ни пред света

Интервю на " Фокус " с Иво Инджев - журналист, блогър и създател на публицистични книги, член на Източния екип за стратегически връзки на Европейския съюз в коментар по тематиката какво се случи за една година война в Украйна.

Г-н Инджев, измина една година от нахлуването на Русия в Украйна. Какво се случи за тази една година, съумя ли Русия да извърши своите цели и съумяха ли украинците да защитят земята си?  

Русия съумя да реализира противоположното на това, което беше декларирала, че тя освен че разчиташе да разедини Запада, ами го сплоти, даже изкова нов термин " груповия Запад “, с цел да оправдае своя крах на бойното поле в Украйна. А той не е единствено на бойното поле, той е и на осведомителното, и на дипломатическото. Постигна също по този начин това, че разруши открития след Втората международна война интернационален ред по този начин, както никой различен не го е правил през тези дълги години. Разби визията на европейците, че ще живеем вечно в мир. Ние сме щастливи хора, които не познават войната персонално на лична земя, и си мислехме, че това ще продължи постоянно, само че за жалост това се оказа една илюзия. А инструментът за разбиването на тази илюзия се споделя Владимир Владимирович Путин, който в Украйна назовават " Путлер ". Украинците пък бяха обединени повече и от Запада, отново с помощта на същия този инструмент. Нещо извънредно ненадейно за самия режим в Москва. 95% от украинците в отговор на въпрос дали имат вяра, че ще завоюват войната, дават отговор позитивно. Това е просто необикновено сближение на един народ. На процедура Русия води война не с страна, не с войска, а с един цялостен народ. Това предопределя невъзможността да я завоюва. Дори и да не беше западната помощ, в случай че да речем Русия беше съумяла с брутална военна мощ да наложи някаква форма на окупация върху цяла Украйна, тя нямаше по какъв начин да я задържи. И това бяха още първите ми думи на 24 февруари 2022 година, когато участвах в едно телевизионно предаване.  

Заемането на позиция " за " Русия или " за " Украйна е някакъв тип цивилизационен избор. Стана ли ясно България каква позиция заема?  

България зае неуверена позиция, в това няма подозрение. Помним по какъв начин българските водачи, изключително президентът, предричаха, че до няколко дни съветската войска ще бъде в Киев. После обаче някои доста бързо се осъзнаха, и с помощта на обстоятелството, че в действителност България е разрешила на частния си оръжеен бизнес да достави Украйна, се появихме с огромно забавяне на осведомителната карта на света като страната, която на процедура, може да се каже, е избавила Украйна от военно проваляне в първите дни на войната, когато не са достигали боеприпаси, и българските фабрики заработиха на трисменен режим и беше ясно къде отиват тази продукция. Жалко е несъмнено, че тя, тази помощ е оказана против пари, а не гратис и израз на благосклонност единствено. Но все пак това по някакъв метод изми лицето на България от позора да бъде посочена като една от няколкото страни в Европейския съюз и НАТО, която страни от общия курс.  

Като че ли тази война в Украйна сплоти света по категоричен метод. Това предстоящо ли беше, или е изненада за самия свят?  

Това беше явно огромна изненада на първо време за Москва. Там чакаха, че ще бъдат посрещнати като освободители или най-малко както те съумяха да провеждат посрещането си в анексирания Крим. Но нищо сходно не се случи. Разбира се, в този смисъл беше изненада за Москва, защото по някакъв метод съветската агитация беше съумяла да убеди даже западните страни какъв брой е мощна съветската войска и по какъв начин при война разгромът на Украйна ще бъде неизбежен и бърз.

Всичко това се оказа една фантазия, с изключение на всички други легенди, за които говорихме, рухна и митът за силата на съветската мощност.

Между другот, Русия се милитаризираше интензивно и е много надменно да твърди, че желае да демилитаризира Украйна в случай, че беше явен приоритет на режима на Путин в Москва. И аз съм уверен, че ще пристигна ден когато ще му бъде потърсена сметка от самите руснаци за това, защото той похарчи великански запас от облагите, които имаше от продажбата на потребни изкопаеми, индикатор, на който Русия е преди всичко в света, вместо да ги влага в инфраструктура, да развие технологии, в просвета, т.е. влага в бъдещето, в битката с големия демографски индикатор, по който тя е на едно от първите места в света, и от ден на ден се утежнява и се задълбочава.

Тя ги вложи в създаване на голям, като се има поради от кое място стартира, Черноморски флот. Той е към момента, да кажем, в пъти по-малък на турския, на сравнителна основа. Бяха вложени в действителност великански средства, имайки поради, че стопанската система на Русия е единствено 1.6-1.7 от международната стопанска система.  

Според Вас какъв брой време ще продължи още тази война и кой ще победи?  

За кой ще победи аз нямам никакво подозрение. Няма по какъв начин самотната Русия, за която Китай, доколкото виждам, оказва само поддръжка на думи, тъй като има такава доктрина, че в случай че мощта на Китай може да бъде поставена на кантара в интерес на Русия, Украйна е обречена, само че както виждаме Китай не прави нищо сходно. Така че да се чака, че Русия ще победи, да го назовем с този термин, който към този момент е изкован, обединението " Рамщайн "  – това са 54 страни, които оказват помощ с военни и с финансови, и с всевъзможни средства на Украйна, е просто несериозно.

Друг е въпросът, че и самата инвазия на Русия в Украйна беше несериозна. Аз признавам, че бях един от хората, които не имаха вяра, че това може да се случи. За моя лична изненада, беше форма на признание в книгата ми, която доколкото ми е известно, е първата българска книга, която реагира на войната в Украйна, най-малко в първите й 3 месеца,  " Измамата Сан Стефано ", с допълнението за съветското настъпление в Украйна.  

Да, всички бяха сюрпризирани, евентуално като се изключи една дребна разследваща общественост, която някъде на Запад предупреждаваше - най-вече в Лондон и във Вашингтон. Но самите украинци не имаха вяра. Спомнете си, че до последния миг не имаха вяра. А всички не имаха вяра, тъй като нямаше никаква логичност да бъде нападната Украйна, тя просто не беше дала този мотив, за който в този момент твърди със задна дата, че е съществувал, Путин - че в случай че не е нападнал Украйна, Украйна щяла да нападне Русия. Ама апелирам ви се, разликата в капацитета на едната и на другата страна, това би било просто полуда и самоубийство. А както виждаме, украинците не са нито луди, нито самоубийци.  

А фашисти ли са, както настояват руснаците?  

Те не могат да бъдат фашисти. Една страна, в която има сменяемост от ръководството за разлика от Русия, и в която крайнодесните не съумяха на последните избори да излъчат свое посланичество въобще в Народното събрание.  

Позицията на Русия беше,че Украйна подлага на гнет съветското население, рускоезичното население в Донбас и в Крим. И това беше формалният мотив да направи нашествието в тези райони.  

Първо, в Крим не е имало бойни дейности, с цел да може да се твърди нещо сходно. А спорът в Донбас го разпали още веднъж съветският режим. Там се реалокираха доста от така наречен " доброволци ", които превзеха Крим напролет на 2014 година. А през лятото на същата година смъкнаха един пътнически аероплан, малоазийския " Боинг "  с 98 души на борда, всичките починаха. Целият свят разбра защо става дума, единствено от Москва и до ден-днешен не престават да настояват, че това било някаква украинска, надали не - противозаконна интервенция на личната й територия, която тя се пробва да отвоюва от " сепаратистите ", по този начин наречените.

А в действителност знаем, че те са снабдявани с оръжие и подкрепяни от Москва, която също по този начин раздава паспорти и се пробва да сътвори по неестествен метод, както съумя 2008 година в Южна Осетия да направи, раздавайки всеобщо паспорти на локални жители, с цел да ги трансформира в съветски, и да има мотив да нахлуе и да ги пази по този начин да се каже с артилерия и самолети.

Тази легенда за гнет в Донецк, скърбя, че сте радиостанция, а не телевизия, щях да ви прикани да покажете фотоси, да видите по какъв начин наподобява Донецк даже през днешния ден, след интензивни обстрели и боеве от двете страни, в случай че го сравните с Мариупол или Мелитопол, които руснаците сринаха със земята за броени седмици, след 8-годишен замразен спор, който по чисто политически аргументи също по този начин му беше необходим на режима в Москва, с цел да попречва вероятно приемане на Украйна в НАТО, защото НАТО не приема страни със замразени спорове на своята територия, това беше част от замисъла.

Та, съгласно формалната статистика на Организация на обединените нации, починалите през тези 8 месеца са общо, в този момент сега по памет да кажа, само че са към 14 000. Но това са починалите от двете страни на фронта. Това не са 14 000 избити, и то особено единствено такива, които приказват съветски език жители на Донецк и на Луганск. Това е агитация, която за огромно страдание се подхваща и в България. Ако се заговорите с някои от бранителите на съветската експанзия, това е едно от първите неща, които ще ви кажат. Къде бяха 8 години да виждат?

Ама извинявайте, само че първо този спор е провокиран от Москва и от нейните маши там. Да, сигурно има хора, които от сърце желаят да се отделят от Украйна, само че в случай че това бъде поощрено и бъде разрешено, в целия свят може да бъде, ще бъде като казус в целия свят. Така че Украйна има законното право да се отбранява. Такъв е смисълът на спора в тези области, което апропо Путин обещаваше, че няма да причислява.

Едно от нещата, които той съобщи в самото начало след нахлуването от 24 февруари в Украйна, е че Русия няма желание да окупира и да причислява територии. И какво направи няколко месеца по-късно? Окупираните де факто от повече 8 години територии ги разгласи за елементи от Руската федерация.  

От друга страна обаче, съгласно позицията на Москва, НАТО първо е нарушило споразуменията да не се уголемява на Изток.  

Тя позицията на Москва в случай че я слушате, тя съгласно Москва, украинците освен че са отговорни, само че надали не са нападнали Русия. Пак дублирам, в този момент споделя Путин баснята, че в случай че той не е нахлул и не е тръгнал да пази рускоговорящите в Украйна, Украйна е щяла да нападне рускоговорящите в Русия, нещо такова. Пълен парадокс, изобщо нонсенс. Така че какво приказва Москва в това отношение, целия свят се убеди, че това са измислици на човек, който не желае да поеме отговорност, приказвам съответно за техния така наречен " президент ", а той съгласно мен е по-скоро някакъв вид цар, деспот. Тъй че НАТО да е провокирало спора е извънредно смешно.

Първо, дано да кажем също кардинално: всяка една от страните, която се причисли към НАТО от 90-те години насам, го направи по свое предпочитание, и да го направи, с цел да избяга от опеката на Москва, да влезе под чадъра на НАТО, точно бидейки застрашена, знаейки нрава, това са страни, които толкоз години са обитавали в орбитата или напряко в границите на Съветския съюз, и желаеха да избягат. Това е непринуден акт. Русия желае да им го забрани.

От една страна ги заплашва, и то дейно както се видя, с войски, от друга им вменява, че са някакви марионетки на американската политика за разширение. Но никой в никакъв случай не е правил проекти за навлизане в Русия. Това го заявяват серия от виновни фактори в НАТО, които в този момент не желая по памет да изтъквам, само че споделиха в изявленията, че са взели участие във всичките последни не знам си какъв брой години на високо ниво съвещания на Алианса, в никакъв случай не е ставало дума по никакъв метод за  нахлуване в Русия. Само че в Русия го измислиха като предлог, като мотив да оправдават със задна дата нашествието си в Украйна. Нищо сходно не съществува на процедура.  

Кога ще свърши войната в Украйна?  

Войната ще свърши най-вероятно когато падне режимът в Москва. Друг е въпросът, че е много евентуално да не бъде заместен от някакво демократично ръководство, в този смисъл рисково, само че това не значи, че би трябвало да бабуваме тук на Путин, да му пожелаваме постоянно да ръководи. За страдание той дотам е заседнал, дотолкоз зависи от това да покаже някаква форма на триумф след неверната си преценка в Украйна на терен, че е захласнат от тази мисъл.

Той просто сякаш няма потребен ход в това отношение. Ето за какво болшинството наблюдаващи по света са уверени, че войната ще продължи дълго.

Русия в това отношение има запас от позиция на това, че хората към момента поддържат режима, най-малко безмълвно участват като фенове на това, което им демонстрират пропагандните телевизионни канали.

Но няма по какъв начин за дълго време да бъдат скрити да вземем за пример големите жертви. Това са по разнообразни данни, само че хайде да вземем най-консервативните, най-малко 150 000 убити жители на Руската федерация в Украйна. Всички те имат родственици, всички те имат близки. По този безжичен телефон, по този начин да се каже,няма по какъв начин да не се разчуе най-сетне истината едвам я крият от популацията. Това е едно.

Второ, чуваме да вземем за пример престижи, като някогашния командващ Сухопътните войски на Съединени американски щати в Европа  - ген. Бен Ходжис, който аз постоянно изтъквам, тъй като неговите прогнози досега постоянно са се оказвали достоверни на всички стадии от войната.

Бен Ходжис е сред специалистите, които предсказват края на войната някъде през лятото, и то с победа на Украйна, която до това време ще успее да изтласка назад до границите си до 1991 година нашествениците. И е забавно тук, последна скоба разтварям, че " обичаният " политически пандизчия, зложелател на Путин, Навални, промени позицията си в това отношение. Той беше прочут с това, че приветства анексирането на Крим, даже той явно се готви за идващия стадий от съществуването на Русия, като излезе в една разгласа, в която споделя, че би трябвало да бъдат приети границите на Украйна от 1991 година, най-малкото тъй като самата Русия е подписала контракт за признаването на тези граници по това време.  

Да се надяваме, че тази прогноза още веднъж ще бъде вярна. Ние Ви благодарим за този коментар. 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР